25 kwietnia 2024

adabar.pl

blog o imprezach

Jak wybrać idealny tort na ślub?

Nierzadko to właśnie tort odgrywa rolę gościa honorowego na imprezach ślubnych. Pary młode, a nieraz nawet i goście, tak go właśnie traktują. Wszyscy zwykle nie mogą się doczekać momentu, w którym przystawki zostaną już skonsumowane, pierwszy taniec odtańczony, a tort ślubny w końcu wjedzie na stół i zostanie wniesiony przez kelnerów na sam środek sali. Oczekiwania względem tego jednego momentu są naprawdę wielkie, a wypiek musi im sprostać. Jak go zatem stworzyć, by tak się właśnie stało?

Każdy element tortu ma jakiś wpływ na jego ostateczny odbiór, jednakże tak to już jest, że większość osób przykłada największą wagę do jego wyglądu. A choć może się to wydać oczywiste, jest to jednak spory błąd. Niby pierwsze wrażenie jest zawsze najważniejsze, ale kiepską lub po prostu nie do końca idealną prezencję tortu spokojnie można zrekompensować jego doskonałym smakiem, podczas gdy ta zasada na odwrót po prostu nie działa, tak więc marnego smaku nie da się zastąpić przecudownym kształtem i fantastycznym kolorem. O smak trzeba zadbać. Warto więc poszukać takiej cukierni, która znana jest z tworzenia naprawdę wspaniałych wypieków i której wypieki smakują dosłownie wszystkim (są pod tym względem uniwersalne), a nie wyłącznie wybranym. Nie może być przecież tak, że tort ślubny przypadnie do gustu miłośnikom bardziej ekscentrycznych i niecodziennych smaków, czyli głównie osobom młodym, ale tym starszym już kompletnie nie podpasuje. Para młoda powinna postarać się trafić w upodobania i gusta wszystkich zaproszonych osób. Nikogo nie należy traktować lepiej od pozostałych. Torty ślubne powinny być przy tym wszystkim tak skonstruowane, aby mogły być skonsumowane zarówno przez osoby dorosłe, jak i przez młodzież czy dzieci. Do ich wykonania raczej nie powinno się używać żadnych napojów wysokoprocentowych. W końcu zawsze istnieje też ryzyko, że wśród gości pojawiają się nawet osoby dorosłe, które w ogóle nie spożywają alkoholu.