13 grudnia 2024

adabar.pl

blog o imprezach

Wędliny, idealne samodzielnie i jako składniki dań!

Wędliny często goszczą na naszych stołach, zarówno same, jak i w akompaniamencie innych produktów. To popularny dodatek do kanapek, sałatek, a także niejednego dania. W tym artykule dowiesz się więcej na temat możliwości ich wykorzystania, a także poznasz kilka ciekawych przepisów!

Do czego pasują poszczególne wędliny?

Wędliny dzielą się na wiele gatunków, które różnią się smakiem, aromatem i teksturą. Przyrządzane są z wielu gatunków mięsa, co czyni z nich bardzo ciekawą grupę składników. To wszystko sprawia, że nie każda z nich nadaje się do innego rodzaju dań. Oto kilka przydatnych sugestii, które pomogą Ci dokonać odpowiednich wyborów.

Wędliny długodojrzewające to świetny wybór do kanapek i sałatek. Z ich ilością nie należy przesadzać, ponieważ najczęściej posiadają one bardzo wyrazisty smak. Z tego powodu nie lubią też wielu dodatków – ich smak może przyćmiewać pozostałe składniki, co zaburzy kompozycję całego posiłku. Delikatniejsze wędliny z powodzeniem stosować można z bardziej wyrazistymi produktami.

Wędzone wędliny najlepiej pasować będą do prostych dań i przekąsek. Można przyrządzić z ich pomocą roladki lub koreczki, które później podamy na spotkaniu ze znajomymi lub imprezie. Te nieskomplikowane przepisy mogą być niesłychanie pyszne, jeśli tylko przyrządzimy je z pomocą wysokiej jakości produktów. A takie znajdziesz m.in. w sklepach Kaufland www.kaufland.pl/asortyment/swieze-artykuly/wedliny.html.

Nie tylko deska wędlin, czyli słowo o przepisach

Deska wędlin lub prosta kanapka to nie jedyne przepisy, w których wykorzystać można te specjalnie przygotowane mięsa. Możliwości jest wiele – od makaronów zaczynając, na wyszukanych daniach kończąc. Na które przepisy warto zwrócić uwagę?

Wiele słynnych włoskich przepisów zawiera w sobie wędliny. Szynka parmeńska lub inne rodzaje dojrzewających specjałów świetnie sprawdzą się jako składnik domowego makaronu. Innym daniem, do którego będą pasowały, jest pizza – to uniwersalne danie przyrządzić możemy przy wykorzystaniu naszych ulubionych przysmaków.

Wiele wędlin nadaje się też jako dodatki do innych rodzajów mięsa. Boczek idealnie dopełni smak grillowanej lub smażonej piersi kurczaka. Świetnie sprawdzi się też w tej roli szynka dojrzewająca, która tak samo dobrze pasuje do smaku schabu lub innego rodzaju wieprzowiny. Warto pamiętać, że wędliny nie muszą być spożywane na zimno – wiele z nich zyskuje na ciepło nowe smaki i aromaty, mogące pozytywnie zaskoczyć niejedną osobę. Dobrze jest jednak pamiętać o tym, aby kontrolować ilość używanego tłuszczu. Wiele rodzajów mięsa samo w sobie zawiera go dużo, więc nie musimy dodawać do przyrządzanych z niego dań oliwy lub oleju.

Eksperymentuj ze smakami wędlin, a z pewnością odkryjesz odpowiadające Ci smaki z całego świata. Potencjał na pyszne dania jest prawie nieograniczony!