26 kwietnia 2024

adabar.pl

blog o imprezach

Cytrynowo-truskawkowy deser dla dorosłych

Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą następujące składniki: na krem cytrynowy – 2 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek zimnej wody, 4 łyżki cukru, 4 jajka, sok z 1 cytryny, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny; na krem truskawkowy – 5 łyżek zimnej wody, 2 łyżeczki żelatyny, 200 g truskawek + do dekoracji, 255 ml białego wytrawnego wina, 150 ml śmietanki 36%, 150 g cukru pudru.

Jak przygotować ciasto cytrynowo-truskawkowe?

Przygotowanie według przepisu na ciasto ze strony www.kulinarna.pl – przygotujmy krem cytrynowy: żelatynę zalejmy wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewajmy do rozpuszczenia i studźmy. Znów jajka sparzmy. Oddzielmy żółtka do białek. Żółtka ucierajmy z cukrem do białości, dodając po łyżeczce soku z cytryny. Białka ze szczyptą soli ubijajmy na sztywno. Do masy żółtkowej dodajmy skórkę z cytryny, całość mieszamy. Następnie partiami włóżmy pianę z białek, delikatnie mieszając.

Na koniec wlejmy kroplami żelatynę, cały czas lekko mieszając. Krem nakładajmy do pucharków do około 1/2 wysokości. Wstawmy do lodówki, aby stężał. Przygotujmy krem truskawkowy: żelatynę zalejmy wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzejmy do rozpuszczenia i studźmy. Znów truskawki umyjmy, osuszmy, usuńmy szypułki. Zmiksujmy w taki sposób, aby pozostały wyczuwalne kawałki owoców. Wino zagotujmy, wymieszajmy z żelatyną i całość studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Wlejmy tężejące wino, dodajmy zmiksowane truskawki, zamieszajmy. Wlejmy do pucharków z zastygniętym kremem cytrynowym. Wstawmy do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorujmy deser truskawkami.