26 kwietnia 2024

adabar.pl

blog o imprezach

lody

Jak przygotować lody dietetyczne?

Nie musisz rezygnować ze swoich ukochanych lodów na diecie, a wręcz nie powinieneś tego robić. Jeżeli lody to dla ciebie taki żywieniowy „guilty pleasure”, śmiało pozwól sobie na nie raz w tygodniu albo wręcz… naucz się przygotowywać z nich pełnowartościowy posiłek! Wydaje się nieprawdopodobne, a jednak jest możliwe, jeżeli zna się zasady komponowania odżywczych i dietetycznych potraw. W Internecie bez trudu znajdziesz gotowe przepisy na lody dietetyczne. Z pomocą tego tekstu te przepisy zaczniesz natomiast tworzyć sam i to zupełnie z głowy, mając opanowane tylko pewne podstawy.

Pełnowartościowy posiłek opiera się na białku, węglowodanach oraz tłuszczu. Na diecie tą kluczową podstawą staje się białko, albowiem to właśnie ono spośród wszystkich makroskładników zdecydowanie najlepiej zaspokaja głód i to na długi czas, a przy tym ma względnie niewiele kalorii, zwłaszcza że jest pobierane przez organizm tylko w jakichś 70% (można powiedzieć, że 30% kalorii pochodzących z białka zostaje spalona automatycznie podczas ich trawienia, czyli bez twojego czynnego udziału).

A jak dostarczyć protein do lodów? Otóż wystarczy stworzyć je na jakimś wysokobiałkowym jogurcie, czyli najlepiej skyrze, który ma świetne makro, a przy tym idealnie gęstą konsystencję. Od razu możesz sięgnąć po skyr smakowy (np. waniliowy), by lody automatycznie stały się słodsze. A jeśli tylko uznasz, że tego białka będzie za mało, pozostaje ci dorzucić do lodów dowolną ilość odżywki białkowej.

Zapoznaj się również z przepisem na zdrowy sok z pigwy, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do imprezy.

Przepis na lody dietetyczne musi też zawierać porcję owoców (źródło witamin i minerałów oraz węglowodany), no i zdrowe tłuszcze (najlepiej wziąć je z pasty kokosowej, orzechów lub masła orzechowego). Wybrane składniki w odpowiednich proporcjach wymieszaj ze sobą w blenderze. Przygotowane w ten sposób lody możesz dodatkowo zmrozić, trzymając je w lodówce przez dodatkowe dwie czy trzy godziny, aby koniec końców okazały się jeszcze smaczniejsze. Na pewno się nimi zachwycisz!